Hogyan néz ki a számodra tökéletes reggel?

Tudod-e, mivel tudod megalapozni a napod hangulatát?

Egy jól megtervezett reggeli rituálé az önmagaddal való törődés része, amin keresztül gyakorolhatod az önszeretetet. (Ráadásul segít, hogy kibújj az ágyból azokon a hideg és sötét reggeleken, amikor semmi kedved elkezdeni a napodat!)

Ma ezért azt szeretném megosztani Veled, hogyan tervezheted meg személyre szabottan a tökéletes reggeli rituálédat ☕️☀️

Miben tér el a rituálé egy szokástól?

A rituálé nem más, mint egy tudatossággal és értékekkel megtöltött szokás. A rituálé esetében nem az a lényeg, hogy mit teszel, hanem hogy azt hogyan teszed – hogy jelen vagy közben és tisztában vagy azzal, hogy cselekedetednek mi a miértje.

A tökéletes rituálé két fő összetevője a tudatosság és a cselekvés (lásd bővebben a 4 lépésnél). Például a kávéivás is lehet rituálé, vagy egyszerű szokás – megihatod úgy a kávédat, hogy leöblíted vele a torkod, de úgy is, hogy minden egyes korttyal hálát adsz valamiért a tegnapból. Egy másik példának, úgy is megihatod a kávédat, hogy közben nyomogatod a telefonod, vagy úgy, hogy közben felkészíted magad lelkiekben a napra.

Mindenekelőtt, a rituálék megtöltik már a napunk kezdetét is számunkra értékes érzésekkel és tevékenységekkel, ez által megalapozva az egész napunk minőségét.

20200928_135612.jpg

Reggeli rituálé teremtés 4 lépésben

Helyzetfelméréstől a cselekvésig

1. HELYZETFELMÉRÉS: Vizsgáld meg önmagad!

Mielőtt nekiugranánk új rituálék kialakításának, előbb fel kell mérnünk múltbéli szokásainkat. Mi működik? Mi nem? Sokszor nincs is szükség átírni az egész reggeli menetrendünket, egészen apró változtatások is nagy hatással lehetnek ránk.

Tedd fel magadnak a kérdéseket:

  • Mi az, amit mindenképp megtartanék a reggelemben?

  • Mi az, amit eltörölnék a reggelemből, amit ki akarnék hagyni belőle?

  • Mi az, ami értékesebbé tehetné a reggelemet, amit jó lenne beépíteni? Bátran ötletelj!

A kérdések megválaszolásában segíthet, ha elképzeled, milyen is lenne Neked a tökéletes reggel.

2. TERVEZÉS: Legyél reális – és ne érezd magad rosszul emiatt!

Most, hogy már van egy képed arról, merre akarsz elindulni, fontos, hogy felmérd, mennyire reálisak az elképzeléseid. Beépíthető-e az, amit elképzelsz a mindennapjaidba? Mennyi időd van reggelente önmagadra – 5 perc, 30 perc vagy 1 óra? Hol ütközhet gátba az új szokásod, amit bevezetnél?

A tervezésnél gondold át az ébredésed időpontját, hogy a rituáléd kellő teret kapjon a reggeledben. Lehet, hogy már az előző este is korábban kell ehhez lefeküdnöd. Mi az, amit már előző este elő tudsz készíteni vagy meg tudsz tenni azért, hogy gördülékenyebben induljon a reggeled?

Nagyon fontos, hogy ne érezd magad rosszul amiatt, ha a gyakorlatba nehezen átültethető az, amire vágysz. (Például hiába jó ötlet reggel korán kelni sportolni, ha kisbabád miatt kimerült vagy, és úgy kell az a reggeli plusz fél óra alvás, mint egy falat kenyér…) Hasonlóan, ne érezd magad nyomás alá helyezve mások által – lehet, hogy másnak segít a reggeli 20 perc meditáció, Neked azonban csak feszültségforrás azt fülelni közben, hogy mikor törik Rád az ajtót.

Ne feledd, hogy különbözőek vagyunk, senkinek nem jó ugyanaz, s hogy rugalmasságodra is szükséged lesz új szokásod beépítéséhez!

3. TUDATOSSÁG: Hívd meg a szándékod erejét!

Ahhoz, hogy úgy érezd, összhangban vagy önmagaddal, fontos, hogy kapcsolódj önmagadhoz, rövid- és hosszútávú céljaidhoz. Bármilyen tevékenységet is végzel – meditálsz, naplót írsz, nyújtasz vagy teát iszol – felteheted magadnak alábbi kérdéseket:

  • Mi a szándékom a mai napra?

  • Hogyan akarom ma érezni magam?

  • Ki vagyok – vagy ki akarok ma lenni?

  • Mire akarok ma jobban odafigyelni?

  • Kinek lesz vagy lehet ma szüksége rám?

  • Kinek és mit akarok ma adni, kinek szeretnék örömöt vagy meglepetést okozni?

  • Milyen cél igényel most figyelmet és energiát?

  • Mit tehetek ma azért, hogy közelebb kerüljek a célomhoz?

  • (Ha nincs éppen célod, használhatod pont arra a reggeleidet, hogy kitaláld azokat!)

Lehet, hogy minden nap ugyanazt a kérdést teszed fel, vagy minden nap mást. Lehet hogy csak egyet, lehet többet, sőt akár mindet is - ahogy jól esik! A legjobb, ha válaszaidat le is tudod írni magad számára.

4. CSELEKVÉS: Mozdulj előre!

Végül, a legjobb, ha egy olyan konkrét tevékenységet is tudsz végezni, ami feltölt, ami motivál, ami hosszútávú céljaid szolgálja vagy amit egyszerűen csak önmagadért, önnön boldogságodért teszel. Legjobb, ha valami örömtelit tudsz csempészni a reggeleidbe, ami szinte kiugraszt az ágyból.

Ez lehet bármi:

  • ... amit a testedért, egészséged érdekében teszel - például arcápolás, testmozgás…

  • … ami a szellemed mozgatja meg – olvasás, podcastok, stb.

  • … ami megmozgatja a kreativitásod vagy az alkotás tetszőleges formája

  • … vagy akár egy titkos vágyad is (ha például mindig is akartál írni egy önéletrajzi könyvet, a reggeli fél órában írhatsz néhány oldalt).

Remélem, inspirációt nyertél – kívánok Neked csodás reggeleket!


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!

Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more