A többség számára viszonylag nagy a zűrzavar a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek és a különböző, lelki egészséget fejlesztő módszerek között. Ez a cikk abban próbál segíteni, hogy röviden összefoglalja az egyes "pszicho"-szakemberek közötti különbségeket és azt, hogy milyen problémával kihez érdemes fordulni.

 

A pszichológus

A pszichológus olyan szakember, aki egyetemi pszichológiai képzést végzett és képesített arra, hogy lelki segítséget nyújtson. A pszichológusok tábora és alkalmazási területük igen széles, az iskoláktól kezdve a multinacionális vállalatokig mindenhol találkozhatunk velük. A pszichológus fő módszere a segítő beszélgetés, amit kiegészíthet valamilyen egyéb technikával, amennyiben arról végzettséggel rendelkezik. A legtöbb pszichológus ebből kifolyólag rendelkezik valamilyen fő területtel vagy célcsoporttal.

A pszichológus mindenkinek ajánlott, akinek jól körülhatárolható problémája van, illetve aki szeretné fejleszteni lelki egészségét vagy az önismeretét.

A pszichológus hatékonyan segíthet például magánéleti, munkahelyi és kapcsolati problémák, pszichoszomatikus tünetek vagy stresszkezelési nehézségek esetén.  

A pszichológus az egészségmegőrzésben és kiégés-megelőzésben is nagy szerepet játszhat. A pszichológus segít tisztázni kérdéseinket, amikor nem tudjuk pontosan, hogy mi a problémánk vagy kihez érdemes fordulnunk. Amennyiben szükséges, a pszichológus az állapotunk felmérése után abban nyújt segítséget, hogy továbbirányít más, specializálódott szakemberhez.

pszichologusvagypszichiater (2).jpg

A szakpszichológus

A szakpszichológusok olyan pszichológusok, akik az egyetem elvégzése után 2-4 éves szakirányú továbbképzés keretében specializálódtak valamilyen területre. Ennek megfelelően, már nagyobb eltérések mutatkoznak a különböző szakpszichológusok vendégkörében és módszereiben.

Tanácsadó szakpszichológusok

A tanácsadó szakpszichológus kliensei általában valamilyen krízis vagy lelki elakadás áldozatai.

A tanácsadók fő szakterületei a családi és párkapcsolati tanácsadás, a munka-és pályatanácsadás, illetve az egyéni krízisekben, életvezetési és önismereti problémákban való segítségnyújtás. 

A tanácsadó szakpszichológusok a tanácsadás speciális módszereivel fejlesztik az egyén probléma- és konfliktusmegoldó képességét, segítik a viselkedés változását és elérni a kívánt személyes fejlődést.

Fontos, hogy a pszichológushoz hasonlóan, a tanácsadó szakpszichológus sem diagnosztizálhat mentális zavarokat és nem írhat fel gyógyszert, ezért nem ajánlott azoknak, akiknek valamilyen pszichés zavarban szenvednek vagy gyógyszeres kezelésre lehet szükségük (lásd lentebb).

Klinikai szakpszichológusok

Ezzel szemben,

a klinikai szakpszichológus elsősorban pszichés zavarokban szenvedő egyének diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozik,

azaz olyanokkal, akiknek általában súlyosabb életvezetési problémáik vannak vagy bizonyos tünetegyüttesektől szenvednek. Ennek megfelelően általában az egészségügyi rendszeren belül találkozunk klinikai szakpszichológusokkal.

Szexuálpszichológiai szakpszichológus

Hasznos ismerni még a szexuálpszichológiai szakpszichológust, aki az egészséges szexuális élet fejlesztésére specializálódott, azaz a kiegyensúlyozott párkapcsolati- és pszichoszexuális működés helyreállításában segít.

pszichologusvagypszichiater (1).jpg

A pszichoterapeuta

Pszichoterapeuta olyan klinikai szakpszichológusból VAGY olyan (klinikai szakvizsgával rendelkező) orvosból válhat, aki pszichoterápiás szakvizsgát tesz. A pszichoterapeuta szakképzés a pszichológiai képzések "csúcsán" helyezkedik el, az elérhető legmagasabb szakmai fokozat.

Ennek megfelelően, a pszichoterapeuta képesített a különböző személyiségzavarok és pszichiátriai megbetegedések terápiás kezelésére is.

Kizárólag pszichoterapeuta végezhet Magyarországon hivatalosan pszichoterápiát, amely "mélységében", hosszában és céljában is különbözik a pszichológusi beszélgetéstől vagy tanácsadástól.

pszichologusvagypszichiater (3).jpg

A pszichiáter

A pszichiáter nem pszichológusi végzettséggel rendelkezik, hanem olyan orvos, aki a pszichopatológia (azaz rendellenes pszichológiai működés) területére és a mentális betegségek gyógyítására specializálódott.

Ő az, aki a gyógyszeres kezelésben kulcsfontosságú szerepet játszik, így nélkülözhetetlen egyes pszichiátriai kórképek kezelésében, illetve az egyén mentális állapotának stabilizálásához.  

Amennyiben nem rendelkezik pszichoterápiás szakvizsgával, a gyógyszeres kezelés elkezdését megelőző, állapotfelmérő beszélgetésén kívül a pszichiáter nem folytat pszichoterápiás beszélgetést. A pszichiáterek ezért gyakran együttdolgoznak szakpszichológusokkal, illetve továbbirányíthatják a klienseket egyéni tanácsadásra.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!