Mit jelent az énerő?

Ahogy haladunk végig életünk különböző állomásain, kísér minket egy sajátos belső támasz: az ún. énerőnk

Énerőnek nevezzük azt a belső hajtóerőt, amely az önmagunkkal való elégedettség érzéséből fakad. Énerőnk táptalaját személyes értékeink és azon tapasztalataink adják, hogy képesek vagyunk megküzdeni az élet kihívásaival

Énerőnk kialakulását nem tudjuk „megkerülni”: életünkben mindnyájan krízisről krízisre haladunk és énerőnk attól függ, hogy miképpen vagyunk képesek azokkal megbirkózni.

Kríziseid és énerőd kapcsolata

Minden életszakasznak megvan a maga sajátos krízise – serdülőkorunkban például identitásunkat keressük, fiatal felnőttként hivatásunkat, öregkorunkban számot vetünk életünkkel.  Énerőnk különösen sérülhet akkor, amikor úgy érezzük, hogy kudarcot vallottunk az egyes életszakaszokban.

Sajnos minél több életszakaszban érnek csalódások és negatív tapasztalatok, annál jobban gyengülhet énerőnk, s olykor akár úgy érezhetjük, hogy teljesen eltűnhet.

Énerőnk azonban nem tud ténylegesen eltűnni: mindenki rendelkezik bizonyos fokú énerővel, ezért nem hiányzó vagy létező, hanem gyenge vagy erős énerőről beszélhetünk.

énerő (4).jpg

Jelek, amelyek arra utalhatnak hogy gyenge az énerőd:

  • Úgy érzed, hogy nem tudsz megküzdeni életed problémáival

  • Önmagadra úgy tekintesz, mint szürke, unalmas, jellegtelen személyre

  • Gyakran érzed hogy mások terhére vagy (akkor is, ha biztosítanak annak ellenkezőjéről)

  • "Selejtes" vagy akaratgyenge embernek tartod magad

  • Nem érzed azt, hogy el tudnád érni a magad elé tűzött célokat

  • Gyakran érzed magad esetlennek, szerencsétlennek

  • Azt érzed, hogy romokban hever az önértékelésed

  • Elvesztetted a bizalmadat a kudarcok és csalódások sorozata miatt

  • Úgy érzed, hogy nem tudod irányítani érzelmeidet vagy gondolataidat, hangulatod mintha gyakran eluralkodna feletted

  • Rendkívül érzékeny vagy mások visszajelzéseire és összetörsz, ha kritizálnak

  • Bizonytalan vagy abban, aki vagy, nem érzed azt hogy tudnád, hogy merre tartasz az életben

Mit jelent az énerősítés?

A jó hír, hogy énerőnk múltbéli tapasztalatainktól függetlenül, 100%-ban fejleszthető! Segítő szakemberek és pszichiáterek szoktak élni az énerősítés kifejezéssel, mint klienseiknek, pácienseiknek ajánlott terápia.

Az énerősítés célja, hogy felfedezzük és megerősítsük magunkban belső értékeinket, ennek hatására pedig magabiztosabbá és önállóbbá váljunk életünk minden területén.

Az énerőnket akkor tudjuk hatékonyan erősíteni, ha tudatosan megismerjük és fejleszteni kezdjük megküzdési mintáinkat. Emellett azon képességeinkre kell összpontosítanunk, amelyek átsegíthetnek életünk nehézségein.

Mindannyiunknak van egy erős oldala, mindannyian képesek vagyunk arra, hogy megtanuljunk megküzdeni a problémáinkkal, még akkor is, ha ennek érdekében néha egészen új gondolkodási formákat vagy a szokásostól eltérő megküzdési módokat kell elsajátítanunk.

Az énerősítés hatására pozitív énképet alakítunk ki, elégedetté válunk saját magunkkal és képesek lehetünk elengedni azokat a félelmeket és szorongásokat, amelyek korábbi kudarcainkból fakadnak, illetve kibontakozásunk útjába állnak.

énerő5 (2).jpg

Hogyan lehet énerősíteni?

Énerőre számos különböző módon tehetünk szert. A legtöbb önismereti munka egyik ki nem mondott célja éppen az énerősítés, így alapvetően minden gyakorlat és módszer segíthet, amelynek célja megerősíteni megküzdési képességeidetbelső erőforrásaidat és értékeidet. Az énerősítésre nem csak egyéni, hanem csoportos önismereti módszerek is alkalmasak.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mi az, ami bennünket legjobban támogathatna, illetve hogy melyik önismereti úton induljunk el, érdemes konzultálnunk szakemberrel. 


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!