Identitás-sorozatunk előző részeiben sorra vettünk az identitás alapjait, az árnyék-én és a valódi önmagunk közötti különbséget. E sorozatzáró cikkben arról olvashatsz, hogy milyen lépéseket kell megtenned a gyakorlatban ahhoz, hogy visszatalálj legjobb önmagadhoz, illetve hogy megtaláld "valódi önmagad".

1. Önreflexió

Önreflexió nélkül haladni előre olyan, mintha térkép és hátizsák nélkül indulnál el túrázni - anélkül is boldogulhatsz, de biztos, hogy sokkal több energiát kell befektetned, hogy elérd céljaid és talán el is tévedsz útközben. 

A befelé fordulás és az, hogy kívülről, egy másik szemszögből is lásd helyzeted nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megtaláld a saját utad.

Bármilyen tevékenységet választhatsz, amely segít, hogy tisztázd magadban érzéseidet és gondolataidat.

Ez lehet akár egy építő beszélgetés egy baráttal, naplóírás, meditáció vagy bármi, ami lehetőséget ad arra, hogy megállj és elgondolkodj azon: Hogyan is érzem éppen magam? Merre tartok jelenleg? Mi az, ami előre visz az életemben és mi az, ami hátráltat? Miben kell változnom és milyen lépéseket kell megtennem önmagam érdekében?

Ha következetesen kialakíthatod a szokást, hogy rendszeresen felteszel magadnak ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, már önmagában képes leszel észrevenni olyan mintákat, amelyek visszatérően akadályoznak az életedben. 

visszaonmagadhoz (3).jpg

2. Határkeresés

Amikor elveszettnek érezzük magunkat, mindannyian a biztonságra törekszünk és azokba a megszokott dolgokba kapaszkodunk, amelyek állandóságot és stabilitást jelentenek számunkra - még akkor is, amikor azok kényelmetlenek.

Ahhoz, hogy újra megtaláljuk valódi önmagunk, azonban általában el kell hogy engedjük ezeket a jól ismert rutinjainkat, s ki kell lépnünk komfortzónánkból

Természetesen nem kell feszegetni a határaidat olyan mértékben, hogy veszélyesnek érezd azt jóllétedre nézve, de érdemes elkezdeni kísérletezni olyan helyzetekkel, amelyek egyértelműen kívül esnek komfortzónádon.

Az új élmények és impulzusok keresése közben megélheted bátorságodat és saját erődet, miközben újat tanulhatsz magadról és másokról, valamint nyitottabbá válsz a világra és lehetőségeidre. A kulcsszó a bátorság és a kíváncsiság!

visszaonmagadhoz (2).jpg

3. Értékrendezés

Ahhoz, hogy visszatalálj legjobb önmagadhoz, fontos, hogy tisztába kerülj saját értékeiddel és mindazzal, amit az életben valódi értéknek tartasz.

Mi az, amit önmagadban, másokban vagy a világban értékesnek tartasz? Mi az, amire hosszútávon szeretnél vigyázni?

Minden cselekedetünk, ami értékrendszerünkbe ütközik vagy rontja a saját magunkról alkotott képet felerősítheti bizonytalanságainkat és szorongásainkat. Ezért lényeges, hogy kapcsolatban légy mindazzal, amit fontosnak tartasz és bátran kiállj értékeid mellett. 

visszaonmagadhoz (4).jpg

4. Erőforrásgyűjtés

Mi az, ami boldoggá tesz és örömöt okoz az életedben? Rendkívül fontos, hogy tisztában légy örömforrásaiddal, illetve megtaláld azokat, ha jelenleg hiányoznak az életedből. Legalább 5 dolgot kell rendszeresen beépítened a napjaidba, amelyek gazdagítanak, "feltöltenek" energiával és szeretettel. 

Ha úgy érzed, hogy nagyon nehezen találod meg az erőforrásaidat, érdemes a Határkeresés erejére gondolva, komfortzónádon kívül keresned azokat. Készíthetsz továbbá ún. IGEN-listát vagy kipróbálhatod, milyen ereje lehet a szempontváltásnak A nap 7 csodája nevű gyakorlattal.

Az örömképesség hiányát kiégés is okozhatja, ami esetében kérhetsz segítséget szakembertől is, aki segíthet örömforrásaid (újra)felfedezésében.

visszaonmagadhoz (1).jpg

5. Veszteségfeldolgozás

Az életünkben mindannyiunkat érnek veszteségek és fájdalmak. Gyakran azért nem tudunk továbblépni vagy visszatalálni önmagunkhoz, mert visszatart valami a múltunkból, amit még nem tudtunk feldolgozni. Lehet, hogy hiábavalóan próbálsz elfelejteni valamit, de az is lehet, hogy azt az információt kaptad, hogy a veszteség, ami Téged ért nem feldolgozható. Ez utóbbi egy rendkívül káros és hamis elképzelés, hiszen azt sugallja, hogy a fájdalmat sosem lehet igazán elengedni, azzal meg kell tanulni együttélni. 

Az igazság az, hogy bármi is történt Veled a múltban, visszanyerheted életkedvedet, energiádat és (újra) megtalálhatod boldogságodat, ám ehhez olykor külső segítségre van szükség.

A múltnak a feldolgozásához számtalan módszer, terápia és szakértő közül válogathatsz. A teljesség igénye nélkül létezik egyéni- és csoportos tanácsadás, művészetterápia, hipnoterápia, mozgás- és táncterápia, biblioterápia, autogén tréning, kognitív-viselkedéses terápia (CBT), traumaterápia (EMDR), narratív terápia, családterápia, élményterápia; és akkor még nem beszéltünk a pszichológia határterületein vagy azon kívül lévő ágazatokról, mint a kineziológia vagy az EFT, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek és sok embernek hoznak enyhülést.

Akármilyen módszert is választasz, a lényeg, hogy olyan terapeutához fordulj, akiben megbízol, akivel érzed, hogy tudtok haladni az önismereti munkában, s aki valóban segít Neked abban, hogy elengedd a múltat.

Fontos, hogy ne add fel, ha első próbálkozásaid sikertelenek, próbálj ki többféle módszert, amíg megtalálod azt, ami számodra a legmegfelelőbb. Ha pedig teljesen tanácstalan vagy, hogy hol indulj el, kérj segítséget közvetlenül szakembertől, hogy ajánlani tudjon a problémádhoz legjobban illő módszert.


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!