"Utálom magam, ha a tükörbe nézek..."

Testképünk alapvetően befolyásolja önbizalmunkat, ezért testünkkel és megjelenésünkkel kapcsolatos szorongásaink rendkívül rombolóan hatnak önértékelésünkre. A testünkkel kapcsolatos ellenérzéseink – például hogy nagy az orrunk vagy csúnya a fenekünk – különösen fájdalmasak és megterhelőek lehetnek olyan életszakaszokban, amikor érzékenyek lehetünk arra, hogy változik a testünk – például kamaszkorban, terhességek után vagy akár változó korban is.

Bár igaz, hogy minél korábban tudjuk elfogadni testünket, annál jobb, sosem késő hogy megváltoztassuk testi önképünket – ehhez nyújthat segítséget az alábbi önismereti gyakorlatsor.

4 önismereti kérdés, hogy jól érezd magad a testedben

1. Akkor is utálnám ezt a testet, ha nem az enyém lenne?

Képzeld el, hogy tested valaki máshoz tartozna. Ha saját tested a párod, barátnőd vagy testvéredé lenne, vajon mondanál neki olyan dolgokat, mint hogy „undorító a bőröd”, „hogy nézel már ki!?”, vagy „hájas dög vagy”? Minden bizonnyal nem, hiszen tudod, hogy ezek mennyire fájdalmas szavak! Nem beszélve arról, hogy szereted és elfogadod őket olyannak, amilyenek.

Hasonlóan, a tükörben látott önmagad szeretete is azzal kezdődhet, hogy elfogadod a testedet olyannak, amilyennek teremtetett. 

Tedd fel magadnak a kérdést: Vajon tudnám szeretni ezt a testet, ha nem hozzám tartozna?

Ha a válaszod igen, már jó úton haladsz, hiszen ez azt jelenti, hogy tudod, hogy a tested alapvetően szerethető és jó test.

Ha a válaszod nem, különösen fontos, hogy rányisd szemed tested csodálatos képességeire és megtanuld értékelni azokat. Ebben is segít a következő kérdés!

testi-önbizalom-6.jpg

2. Mi az, amit igazán tudok értékelni a testemben?

Tested csodálatos szépséggel rendelkezik és rendkívüli dolgokra képes: lélegzik, áramlik, mozog és mozgat... Persze, nehéz erre gondolni, amikor viszket, fáj, csíp, puffad és szúr, netán valamilyen krónikus betegség ver gyökeret benne.

Minden vélt vagy valós hibája ellenére, a tested és a szervezeted alapvetően jót akar Neked, amikor idomulni próbál életviteledhez.

Értékeld tehát a szervezeted: Mi mindent tesz érted a tested, amit őszintén meg tudnál köszönni neki?

3. Mit tehetek én azért, hogy újra bízzunk egymásban?

Lehet, hogy tested jelzett, hogy ételre van szüksége, Te azonban megvontad azt magadtól. Lehet, hogy tested jelzett, hogy elég, már feszül a gyomrod, Te mégis folytattad az étkezést. Lehet, hogy tested jelzett, hogy nem bírja tovább, pihennie kell, Te mégis továbbhajtottad.

Ahogy meg kell tanulnod újra bízni a testedben, úgy a testednek is meg kell tanulnia bízni benned, s ezért előbb Neked kell tenni felé lépéseket.

Ha például hosszú éveken keresztül fogyókúrával sanyargattad a tested vagy rendszertelenül aludtál, nem alakulhatott ki benne egy természetes ritmus.

Vizsgáld meg: Milyen életmódot tudsz kialakítani, amivel mind a ketten jól jártok? Mit kell átalakítanod az életritmusodban?

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet egy éjszakai bagolynak a korai fekvés, vagy az energiaitallal kezdőknek egy egészséges reggeli bevezetése a napba, ezeket a változtatásokat hosszú távon rendkívül meghálálja szervezeted. Igen, ez a váltás erőfeszítést igényelhet, de Neked kell megtenned az első lépést: nem várhatod hogy a tested tegye meg azt helyetted.

4. Mire van MOST leginkább szükségem ahhoz, hogy szeretetteli kapcsolatba kerüljünk? 

Több vízre? Friss levegőre? A kóla elhagyására? A dohányzásról való leszokásra? Hidratáló krémekre? Energizáló ételekre? Masszázsra? Ízületi kimozgatásra? Alvásra? Gerinctornára? Intimtornára? Jógára? Több önmagammal töltött, szeretetteli időre? 

Tedd fel magadnak a kérdést: Mi az az egy dolog, amire most leginkább szüksége volna testemnek? Mi az, amit a lehető legrövidebb időn belül, máris megtehetek a testemért?

Ne halogass, vedd kezedbe az egészséged!

Tölts le (ingyenes) Lelkisúgó munkalapod ITT, hogy átgondolhasd, mi az amit már ma tehetsz azért, hogy szeretetteli kapcsolatba kerülj testeddel.


Kérdéseid vannak? Keress bátran a lelkisugo@gmail.com címen!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!