Ma 3 önismereti kérdést szeretnék megosztani Veled, amit érdemes feltenned magadnak az újév küszöbén…

1. Mi az, amit idén másképpen szeretnél csinálni, amikor nehézség ér? 

Valljuk be, hogy bár legtöbben egy "könnyű", sikerekben gazdag, boldog évről álmodozunk, az élet valósága az, hogy 2023-ban is akadályokkal és krízisekkel fogunk találkozni. (És ez így van rendjén.) 

Éppen ezért, érdemes megvizsgálnunk, hogy mi működött a múltban és mi nem, s ezek alapján megfogalmazni önmagunknak, hogy

mi is az, amiben máshogy szeretnénk kezelni a krízishelyzeteinket.

Például, lehet hogy korábban fogunk segítséget kérni, s nem várunk addig, amíg elfajul a helyzet. Vagy figyelmet fordítunk a selfcare-re, az önmagunkkal való törődésre, éppen a legnagyobb igénybevétel idején, hogy ne merüljünk le teljesen.

De stratégia lehet a tudatos légzés használata is (mi mindenre nem jó egy mély levegővétel!), hogy abbahagyjuk a katasztrofizálást, hogy tanulunk valamilyen stressz-kezelési technikát. Hogy merünk szembenézni a nehézségekkel, hogy nem menekülünk például falásrohamokba vagy önpusztító viselkedésekbe. Fogalmazd meg önmagadnak az új megküzdési stratégiádat!

újév3kérdés (3).jpg

Milyen stratégiá(ka)t fogsz alkalmazni idén?

2. Melyik az az életterületed, ahol a legnagyobb változást szeretnéd elérni?

Ha egyszerre próbálunk meg életmódot váltani, költözni, elindítani egy vállalkozást, új barátokat szerezni és megtanulni zongorázni, könnyen lehet, hogy a túlvállalástól kimerülünk vagy elveszítjük a motivációt.

Jó, ha van sok tervünk és ötletünk a jövőre illetően, de a változás szempontjából legyen mindig az a mottónk, hogy nem kell mindent egyszerre!

Minél inkább képes vagy fókuszálni az energiáidat, annál nagyobb a valószínűsége van annak, hogy valóban eléred azt, amit szeretnél. Ezért tedd fel magadnak a kérdést, hogy melyik az az életterületed, ahol a legnagyobb változásra van szükséged. Ha beazonosítottad, hogy mi az, ami most számodra a legfontosabb, sokkal hatékonyabban leszel képes egy cselekvési tervet kidolgozni annak elérésére.

újév3kérdés (4).jpg

A kérdéseink meghatároznak bennünket.

3. Melyik az a kérdés, amelyre a leginkább keresed a választ jelenleg az életedben?

Igen, jól olvasod. Nem választ, hanem kérdést keress!

Rendkívüli fejlődést hozhat magával, ha be tudod azonosítani, hogy mi is az, ami most leginkább foglalkoztat. Ez egy mély kérdés, s egyáltalán nem olyam egyszerű, mint amennyire elsőnek tűnik.

Ha veszed a fáradságot, hogy néhány percet elgondolkozz ezen, hogy őszintén megfogalmazd azt, amit most keresel, sokat fogsz tanulni önmagadról. Fogalmazd meg úgy ezt a kérdést, hogy az a legjobban tükrözze érzéseidet, vágyaidat. Közhelyesnek hangzik, de egy jól feltett kérdésben tényleg  megtalálhatjuk magát a megoldást is.

 

Ha a fenti kérdések közül akár csak egyet is megválaszoltál, már tisztulhat benned a kép, hogy mit is szeretnél megteremteni önmagad számára az újévben. Ehhez kívánok Neked mindenekelőtt kitartást, s azt, hogy bízz önmagadban!


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!