A Lelkisúgó pszichológiai Kérdezz-Felelek rovatában névtelenül tehetsz fel olyan kérdéseket a lelki egészség és önismeret témájában, amik foglalkoztatnak. Itt tudhatsz meg többet.


Több kérdésem is lenne Önhöz.
Az első az, hogy mostanában nem szeretek a családommal lenni. Apa nagyon sokat panaszkodik és szid másokat, veszekszik. Anya sokat idegeskedik. A testvéremnek öt fajta betegsége van. Ő mostanában sokat van vizsgálaton. Mindenkinek rossz kedve van. Minden nap. Nem is tudom, hogy mikor volt utoljára jó napom. Mit tegyek?
A második az, hogy amikor egyedül megyek valahova ideges vagyok, hogy mit gondolnak rólam a járókelők. És félek a részeg, drogos emberektől. Mit tegyek, hogy elmúljon?
A harmadik az, hogy van egy nagy titkom. Vallást kezdtem tanulni. Mostanában nem tudok őszinte lenni senkihez. Hogy mondjam el? És mikor?
A negyedik az, hogy tetszik egy fiú és nem tudom hogy mondjam el a barátaimnak. Ilyen dolgokról még sosem beszéltünk. Nem mindig kedvesek. Mit mondjak nekik?
A szüleim nem tudják, hogy írtam Önnek. Ötödikes vagyok. De kérem válaszoljon! Egyre nehezebb minden. A választ előre is köszönöm
.”

Lola

Kedves Lola!

Köszönöm, hogy megtiszteltél kérdéseddel, bizalmaddal.

Éreztem leveledben, hogy nagyon sok nyomás alatt állsz jelenleg, bizonytalan vagy és talán úgy érzed, hogy kezdenek összecsapni a fejed felett a hullámok.

Sajnos, a távolból én nem tudok Veled beszélgetni, azonban meg tudom osztani Veled véleményemet, és a levél végén megosztok Veled néhány ötletet arra, hogy kitől tudnál még segítséget kapni.

A családodat sok minden nyomasztja most: testvéred megterhelő betegsége mellett a COVID-helyzet miatt is mindenki idegesebb, nyugtalanabb lehet. Amikor a környezetünkben sok a feszültség, az mindig rányomhatja bélyegét hangulatunkra. A legjobb persze az lenne, ha beszélgetni tudnál szüleiddel, akár csak anyukáddal vagy a testvéreddel arról, hogyan érzed magad. (Biztos vagyok benne, hogy nekik is fontos, hogy Te hogyan vagy!) De ha úgy érzed, hogy ez nem igazán megy, akkor különösen érdemes olyan tevékenységeket végezned, amelyekben levezetheted a stresszt, a felgyűlt feszültséget. Vannak-e a hobbijaid, amik megnyugtatnak és örömöt okoznak, vagy témák, amikkel szeretsz foglalkozni? Érdemes minél több időt szakítani ezekre. Ajánlom még ezzel kapcsolatosan figyelmedbe a Mélylevegő Projektet (@melylevegoprojekt), ahol számos klassz feszültségoldó tippet is olvashatsz.

Második kérdésed arra vonatkozott, hogy bizonytalan vagy az utcán. Bizonyos mértékben teljesen természetes, ha szorongsz az ismeretlen, ijesztő külsejű emberektől. Ha azonban úgy érzed, hogy már-már elviselhetetlen ez a félelem, érdemes olyan önmegnyugtató technikákhoz folyamodni, amiktől erősebbnek, határozottabbnak, magabiztosabnak érezheted magad. Ezzel kapcsolatosan szeretettel ajánlom Neked Fuller Bianka pszichológus rendkívül hasznos tippjeit, amiket a TikTokon itt találhatsz!

Harmadik és negyedik kérdésed is arra vonatkozott, hogy mikor és hogyan oszd meg másokkal a titkaidat. A legfontosabb az, hogy nem kell siettetned azt, amire nem vagy kész. Adj magadnak időt, légy türelmes magaddal szemben! S amikor már Te is biztos vagy abban, hogy a vallás, amit elkezdtél tanulni a Te utad, akkor könnyebb is lesz beszélni róla.

Nem mindig kedvesek Veled a barátaid, ezért félsz az ő reakciójuktól, attól, hogy mit fognak a fiúval kapcsolatos érzéseidhez szólni. Emiatt - és talán néhány korábbi tapasztalat vagy csalódás miatt? - nehezebben is bízol meg bennük. A fiúval kapcsolatosan is adhatsz időt az érzéseidnek, hogy letisztuljanak; könnyebb lesz beszélni róla, ha tudod, hogy mit is szeretnél ettől a fiútól, mit vársz tőle, illetve hogy a barátaidtól milyen támogatást vársz ebben a helyzetben.

Lola, amikor ennyi minden terhel minket, az a legjobb, ha van valaki, akivel tudunk ezekről beszélgetni. Ha van olyan személy az életedben, akiben maradéktalanul megbízol és akit szeretsz - legyen az rokon vagy barát -, mindenképpen bátorítanálak arra, hogy merj vele ezekről beszélni.

Ha nincsen a közvetlen környezetedben, vagy nem mered még megosztani a titkaidat - ami szeretném, hogy tudd, hogy teljesen rendben van! - akkor két dolgot tehetsz:

Az egyik, hogy ha van az iskolátokban, felkeresed az iskolapszichológust. (Ha nem tudod, hogy van-e, kérdezz utána!) Ha azonban nincsen a Ti iskolátokban, akkor is beszélgethetsz kérdéseidről, problémáidról olyan embereknek, akik pont abban a legjobbak, hogy a távolból tudjanak segíteni: ezek az INGYENES telefonos lelkisegély szolgálatok.

A Magyar Ifjúsági Lelkisegély vonalát hívhatod hétköznaponként 17-21 óra között a 137-00 számon, vagy a Magyar Lelki Elsősegély vonalát a 116-123 számon (ez utóbbit éjjel-nappal).

Nagyon érett dolog segítséget kérni akkor, amikor úgy érezzük, hogy egyedül éppen kevésbé bírjuk a terheket. Kívánom Neked, hogy megtaláld az erődet ezekben a nehéz napokban, és érezd, hogy képes vagy legyőzni minden akadályt!

Minden jót,

Frankó Betta

A fenti bejegyzés egy online, anonim és önkéntes módon feltett kérdésre, az abban megosztott információk alapján megfogalmazott szubjektív szakmai vélemény, amelyet az Olvasó minden esetben csak a saját felelősségére értelmezhet és használhat fel, s amely nem helyettesítheti a személyre szabott segítséget. Ha szükségét érzi ez utóbbinak, szeretettel ajánlom figyelmébe a www.pszichologuskereso.hu oldalt, ahol lakhelyéhez közel találhat szakembert.