Beszippant és lehúz… mi az?

Tegyük fel, hogy szakítottál a barátoddal és meglátod a facebookon egy másik nővel. Azon túl, hogy gyomron üt a kép, elkezded magad összehasonlítani, feltör belőled a csalódás, az esetleges sérelmeid és a kezdeti indulat után - szinte észrevétlenül - elkezded magad ellen fordítani gondolataidat. Az önbizalomhiány veszi át az irányítást: kritizálni kezded önmagad, s olyan gondolataid érkeznek, mint hogy nem voltál elég jó, hogy értéktelen vagy, hogy nem érdemled meg a szeretetet… és ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre “szippant” ez a gondolati örvény, úgy érzed magad egyre gyengébbnek és szomorúbbnak.

Önértéktelenségi örvény az, amikor elkezdesz egy negatív gondolati spirált szőni saját magad köré,

aminek következtében úgy érezheted, hogy elhagy minden énerőd.

Sok minden válthat ki önértéktelenségi örvényt: lehet, hogy volt egy rossz napod, valaki megbántott vagy valamilyen fájdalom ért, de az is lehet, hogy egyszerűen kimerültél testileg vagy lelkileg. Az önértéktelenségi örvény azon túl, hogy rombolja önbecsülésed, azért is veszélyes, mert akár önsértő gondolatokhoz vagy önszabotáló magatartásokhoz vezethet.

Hogyan lépj ki az örvényből? (5 lépésben)

1_11.JPG

Az önértéktelenségi örvény az önutálat mélységébe ránthat le.

1. Vedd észre, hogy örvénybe kerültél.

Az örvényből való kiút nem azzal kezdődik, hogy azonnal elindulunk kifelé. Sokszor annyira tudattalanul tör ránk az önutálat, hogy észre sem vesszük azt az önbántó gondolati spirált, amit önmagunknak okozunk. Ezért az első, hogy tudatosítsd, ami történik.

Próbáld meg elkapni a gondolatot, ami elindított vagy egyre lejjebb vinne a lejtőn.

Fontos, hogy nem kell elkezdened azonnal pozitívan gondolkodni, vagy megpróbálni “megfordítani” az örvényt - egyszerűen csak érzékeld, vedd észre, hogy most a gondolataid elkezdtek ellened fordulni. S ami a legfontosabb, hogy ne ítéld el magad ezért!

 

2. Ismerd el az érzéseid.

Ahelyett, hogy megpróbáld elnyomni az érzéseid, ismerd el, hogy valami fáj.

Máshogy fogalmazva, nem fog segíteni, ha megpróbálod úgy érezni magad, ahogy nem érzed.

Ismerd el, hogy csalódott vagy, hogy magadban vagy másokban elvesztetted a bizalmad, ismerd el a haragod, azt, hogy magányosnak érzed magad, hogy bánatos vagy. Bármi is az - próbáld meg megnevezni magadnak, hogy egész pontosan mit érzel és adj ennek az érzésnek teret.

 

3. Érezz együtt magaddal.

Fontos, hogy meg tudd engedni magadnak az érzéseid. Ha nem tudod, hogy mi a különbség önegyüttérzés és önsajnáltatás között, itt olvashatsz erről többet.

 

4. Keresd meg az örvény elejét!

Csak miután elfogadjuk az érzéseinket, lehetünk képesek arra, hogy megváltoztassuk azokat.

Az első három lépés után érzelmeid valószínűleg leülepedtek annyira, hogy képes légy kicsit távolabbról ránézni a helyzetre. Minden esetben azonosíthatsz egy olyan dolgot vagy gondolatot, ami ahhoz vezetett, hogy belépj az örvénybe.

Keresd meg az örvény elejét, és nézd meg, hogy mi rántott bele.

Valami mindig kiváltja belőlünk az önértéktelenség érzését! Fontos, hogy ezeket tisztán lásd annak érdekében is, hogy legközelebb el tudd kerülni azokat. Ez mély önreflektív munkát igényel, így előfordulhat, hogy külső segítségre is szükséged van ahhoz, hogy megtaláld érzéseid okát.

 

5. Tegyél meg egy lépést kifelé!

Az örvényben az a legrosszabb, hogy tehetetlenné tesz minket. Ezért kell egy apró, de határozott döntést hozni, hogy kimozdulunk onnan (néha akár szó szerint kimehetünk a friss levegőre!), s figyelmünket önmagunkat építő dolgok felé tereljük.

Ezen a ponton kulcsfontosságú, hogy tudd, mi az, ami segít visszabillenteni az egyensúlyod,

hogy mi az ami örömet okoz, ami pozitív érzésekkel és építő gondolatokkal tölt el, hogy mi az, ami Neked az önszeretetet jelenti a gyakorlatban.

 

Fényképek: Decmann Hanna @dnnhnn_p


Ha tetszett a bejegyzés, kövess @lelkisugo és iratkozz fel a Lelkisúgó havi hírlevelére!

❤ és mutasd meg másoknak is, akiknek inspirációt vagy segítséget jelenthet!