A Lelkisúgó pszichológiai Kérdezz-Felelek rovatában névtelenül tehetsz fel olyan kérdéseket a lelki egészség és önismeret témájában, amik foglalkoztatnak. Így kérdezni azért is remek, mivel a Te kérdésed másokon is segíthet.

Kedves „Kétségbeesett lány!”

Köszönöm, hogy megtiszteltél kérdéseddel, bizalmaddal.

A kérdésedet kivételesen nem jelenítem meg most, mivel nagyon részletesen írtál a történetedről, s nem szeretném, hogy felismerhető légy.

Arra voltál kíváncsi, hogy egy külső személy hogyan látja a kapcsolatod azzal a fiúval, aki tetszett Neked, s akivel összejöttél.

Azok alapján, amiket írtál, a következőket tudom Neked visszajelezni:

  • Ez a fiú nem hisz Neked és megkérdőjelezi az érzéseid, ami azért is nagyon veszélyes, mert a kölcsönös bizalom minden jól működő kapcsolat alapja.

  • Hiába bizonygattad neki, hogy szereted, nem hitt neked (vagy úgy csinált, mint aki nem hitt – magyarul játszmázott Veled, ami szintén nagyon mérgező és nem tisztességes).

  • Nem adott időt az érzéseidnek, nem tartotta tiszteletben a kéréseidet, hiába könyörögtél neki sírva és nem tartotta tiszteletben a határaidat. (Gondolok itt például arra, amikor meg akart csókolni, amikor Te még nem voltál erre kész – és teljesen rendben van, hogy nem voltál még!)

  • Hazudott másoknak rólad és pletykákat terjeszt.

  • Érzelmileg zsarol és mindenért téged hibáztat.

  • Utálja azokat, akik fontosak Neked (gondolok itt a legjobb barátodra, akire úgy tűnik, féltékeny, és el akar távolítani Tőle).

     

Kedves kétségbeesett lány,

Mindezek a fentiek érzelmi éretlenségre, komolytalanságra és az elköteleződés hiányára utalnak - igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy ez a fiú csak játszik az érzelmeiddel.

Természetes, hogy most bizonytalan vagy, hiszen összezavartak Téged – talán pont ez volt a fiú célja.

Rendkívül megterhelő lehetett ezeket végigélni, s most ráadásul a csalódás fájdalmát is cipeled magaddal. Szerettél volna vele együtt lenni, hiszen tetszett, de most már félelmet érzel vele kapcsolatban, ami természetes, hiszen ahogy írtad, érzed, hogy élvezi, hogy játszhat veled és az érzelmeiddel.

De Neked ezt nem kell hagynod.

Azt írtad, hogy szakítani szeretnél, de félsz, hogy minden miatt Téged fog okolni. Mégis, annyira örülök, hogy azt is írtad, hogy „Nekem fontos, hogy mit gondolnak rólam, de ebből elég. Szakítani fogok!”

Mások véleményével tart sakkban, azt hiszi, ezzel van hatalma fölötted – de ne engedd, hogy manipuláljon.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki ismer, tudja hogy milyen kedves, jóságos, mélyen érző és érett gondolkodású lány vagy – mert minden, amit írtál a leveledben erre utal. Aki pedig nem hiszi ezt el, mert mást akar gondolni Rólad, azzal TÉNYLEG nem kell foglalkoznod!

Úgy tűnik, a fiúnak az is a célja, hogy bűntudatot keltsen benned, de Te egyedül magadért és a saját érzéseidért, döntéseidért vagy felelős, ő pedig magáért kell, hogy felelősséget vállaljon.

Hidd el, hogy nincsen hatalma feletted.

Ezt olvasd újra, és ismételd magadban addig, ameddig kell: “Nincsen hatalmad felettem”.

A helyes döntés nem mindig a könnyű döntés, de leveled alapján biztos vagyok benne, hogy belül, mélyen már tudod, hogy ennek a mérgező kapcsolatnak a lezárása a helyes lépés.

Még egy dolog: azt írtad, hogy a szüleidet nem akarod terhelni ezzel a helyzettel, hiszen mind a ketten az egészségügyben dolgoznak és az ő életükben is sok jelenleg a stressz. Ez számomra annak a jele, hogy nagyon szereted őket, és biztos vagyok benne, hogy ők is Téged. Ezért arra bátorítalak, hogy merj beszélni nekik az érzéseidről, hiszen a körülötted lévő felnőtteknek is az a legfontosabb, hogy Te jól légy.

Még egyszer, engedd meg, hogy emlékeztesselek:

Sose hagyd, hogy bárki elvegye az önbecsülésed, vagy azt az érzést ültesse el benned, hogy Te vagy a hibás, hogy nem vagy elég jó, vagy hogy lábtörlőnek használhatnak. Nincs szükséged ilyen mérgező emberekre az életedben.

Remélem, hogy tudtam segíteni válaszommal.

Minden jót kívánok,

Betta

A fenti bejegyzés egy online, anonim és önkéntes módon feltett kérdésre, az abban megosztott információk alapján megfogalmazott szubjektív szakmai vélemény, amelyet az Olvasó minden esetben csak a saját felelősségére értelmezhet és használhat fel, s amely nem helyettesítheti a személyre szabott segítséget. Ha szükségét érzi ez utóbbinak, szeretettel ajánlom figyelmébe a www.pszichologuskereso.hu oldalt, ahol lakhelyéhez közel találhat szakembert.